Linser och linsetuier

Människors nedsatta syn har påverkat deras liv sedan urminnes tider. När synen var en viktig faktor för överlevnad blev de människor med nedsatt syn extremt utsatta och det dröjde ända fram till Medeltiden för de första glasögonen att uppfinnas. Även efter glasögonens uppkomst dröjde det länge innan de fanns tillgängliga för gemene man.

Den första linsen producerades i Tyskland, av en man vid namn Adolf Fick. Året var 1887 och linsen var gjord i glas. Hur bekväm denna lins var behöver nog inte ens diskuteras, man klarade bara av att bära den i någon timme åt gången.

Genombrottet för linser som korrigering av synfel kom på 1940-talet. Linserna var då fortfarande av glas, nu plexiglas som tur var, och de var så stora att de täckte hela ögat, inklusive vitorna. Denna typ av linser kostade mycket pengar och var fortfarande ganska obekväma att bära.

Linsetuierna som förvarade de stora plexiglaslinserna under denna tid liknade mer de etuier vi idag använder för våra glasögon. De stora glaslinserna kokades och lades sedan i sammetsklädda läderboxar helt utan krav på vidare rengöring. Man kan tänka sig vilken bakteriehärd dessa linser utgjorde efter ett tag.

De första mjuka linserna kom på 1950-talet och de var de första kontaktlinserna som kunde bäras hela dagar. En annan fördel var att de kostade betydligt mindre än sina föregångare, så äntligen kunde man kosta på sig att byta ut otympliga glasögon mot smidigare kontaktlinser.

Linser idag

Idag finns det en uppsjö av olika kontaktlinser i olika hårdhet, material, form och färg. Linsens ursprungliga syfte var att förbättra människors syn, men idag köper många människor linser av rent estetiska skäl. En blåögd människa bli brunögd på några sekunder tack vare färgade kontaktlinser och vill man spexa till det lite extra på Halloween så kan man investera i gula, vita eller röda linser.

I Sverige köps mest mjuka kontaktlinser, faktum är att hårda linser knappt existerar på den svenska marknaden, medan de i länder som Tyskland och Storbritannien är ganska vanliga. De hårda linserna är idag lika små, eller mindre, än de mjuka linserna och är långt ifrån de otympliga jätteglasen som cirkulerade på 1940-talet. Dock kräver hårda linser, eller stabila linser som de också kallas, längre tid för tillvänjning då de skaver och kliar ganska kraftigt i början. De behöver också mycket noggrann skötsel eftersom de håller länge. De som väljer, eller rekommenderas, hårda linser har i regel kraftigt nedsatt syn.

De moderna linser som vi ser idag behövde också särskild behandling i början. Efter 10-12 timmar i ögat skulle de plockas ut för rengöring. Då placerades de i ett litet linsetui fyllt med saltlösning. Etuiet lades sedan i en särskilt maskin som kokade den i 30 minuter. Denna procedur skulle man genomföra varje dag. Idag finns det linser som man kan bära dygnet runt i upp till en månad i sträck!

Dagens linsetuier liknar inte 1940-talets linsetuier alls. De är i regel små behållare med två helt och hållet åtskilda små boxar vari linserna läggs. Linsetuierna fylls med linsvätska så att linserna får bada i denna under tiden de inte används, på så sätt håller de sig både mjuka och rena.